Delicatessenwereld maakt kennis met microalgen op Taste of Tavola | Next Food Chain

U bent hier

Delicatessenwereld maakt kennis met microalgen op Taste of Tavola

Van 24 tot 27 september 2023 vindt "Taste of Tavola" plaats, de spin-off van de internationale vakbeurs Tavola. Ruim 100 bedrijven presenteren er een selectie van heerlijke delicatessen. Ook het Maestro team staat paraat: samen delen ze de vele mogelijkheden van microalgen met de bezoekers. “Vlaamse microalgen hebben veel potentieel als ingrediënt voor innovatieve lekkernijen,” zegt Sabine Van Miert van Radius, Thomas More.

Aanschuiven voor de proevertjes aan de stand op Taste of Tavola. Koen Faucconier ontwikkelde een vegetarische burger met microalgen in samenwerking met Thomas More.  

De voordelen van microalgen

Vlaamse microalgen hebben talrijke voordelen. Als ingrediënt zijn ze een bron van vitaminen, mineralen, omega vetzuren en eiwitten. Maar daarnaast is het ook een bijzonder duurzaam product, dat past binnen een meer circulaire en ecologische landbouw. Zo komen er geen pesticiden aan te pas en kunnen algen gekweekt worden op CO2. Mia De Vos van Rijtak bv getuigt: “Traditioneel kweken wij tomaten en paprika’s, maar we willen ook inzetten op nieuwe duurzame teelten. Deze teelt past perfect in onze bedrijfsvisie: minder import van eiwitten dus een kleinere voetafdruk, minder verbruik van water dan de traditionele teelten en efficiënt gebruik van landoppervlakte”.

 

 

 

Microalgen als smaakmaker voor kaas, pralines en veggiehapjes.

Premium food market 

Op Taste of Tavola komt het kruim van de Belgische fine food community samen. Het wordt dringend tijd dat ze de mogelijkheden van algen leren kennen. Kris Heirbaut van Algriculture getuigt: “Mensen weten helaas nog niet hoe lekker algen smaken! Ze hebben een intense groentesmaak, dus het kan bijvoorbeeld perfect dienen als smaakverbeteraar in gerechten. In kleine dosering, is het dan weer een meerwaarde qua voedingsstoffen maar heeft het geen overheersende smaak. Het is heerlijk in kaas, in combinatie met matcha als thee, in vleesvervangers maar ook bijvoorbeeld in ijs, chocolade en zelfs speculaas!” Uiteraard zijn er ook de nodige proevertjes aanwezig om dit te bewijzen.

 

 

Bezoek de stand

Nog tot woensdag 27 september bemannen verschillende deelnemers van het project de stand op Tavola en beantwoorden ze al je vragen.

Kan je niet aanwezig zijn? Neem een kijkje op: www.vlaamsemicroalgen.be. Deze website vol informatie over Vlaamse algen werd in juni gelanceerd tijdens de algendag aan Thomas More. Organisaties die actief zijn in de sector kunnen zich hier registreren om zo hun bereik te vergroten. Je vindt er ook artikels over microalgen en een agenda met evenementen.

Het Maestro project is een samenwerking tussen bedrijven en onderzoeksinstellingen. Zo zitten er in het project drie algentelers: Anko Projects vof/AgrAqua, Heirbaut aLgriculture cv en rijtak bv. Naast voorgenoemde telers bestaan het consortium nog uit: Proefbedrijf Pluimveehouderij, Proviron , Bodec bv, Bond Beter Leefmilieu en Thomas More Kempen vzw – onderzoeksgroep RADIUS, Thomas More Mechelen-Antwerpen – Onderzoeksgroep CIB en United Experts.   

 

Op www.vlaamsemicroalgen.be vind je alle informatie over deze groeiende sector.  

Het Maestroproject kwam tot stand met steun van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij.