Landbouwers en voedingsproducenten slaan handen in elkaar tijdens dinner hack | Next Food Chain

U bent hier

Landbouwers en voedingsproducenten slaan handen in elkaar tijdens dinner hack

In de Kaaihoeve in Zwalm werd in juni een unieke bijeenkomst georganiseerd: landbouwers, verwerkers, voedingsbedrijven, chefs en retail kwamen er samen en bedachten diverse manieren om rond eiwitrijke gewassen een verdienmodel te creëren, voor de boer en de producent.

Next Food Chain sloeg voor deze bijeenkomst de handen in elkaar met de Provincie Oost-Vlaanderen en Generation Food, een initiatief van onder andere Boerenbond, Rikolto en EIT Food. Samen brachten we ondernemers uit de volledige voedingsketen rond de tafel tijdens een dinner hack, waarbij deelnemers tijdens een maaltijd zoeken naar antwoorden op een uitdaging. De centrale vraag bij deze dinner hack was: Via welke keten kan de teelt van veldboon of gele erwt een rendabel verhaal worden voor een landbouwbedrijf?

Die vraag weerklinkt al een tijdje in de Zwalmstreek, waar landbouwers op zoek zijn naar nieuwe gewassen die financieel interessant zijn en een positieve rol kunnen spelen in de gewasrotatie, de techniek waarbij je gewassen afwisselt. Een belangrijk onderdeel verderop in de keten is deze gewassen verwerken in voeding, en daar komt de expertise van de leden van Next Food Chain bijzonder goed van pas.

Geef landbouwer inkijk in keten

Het is geen geheim dat de inkomsten van veel landbouwers onder druk staan. Regionale ketens kunnen de positie van landbouwers en de prijsvorming van hun producten verbeteren. Maar zo’n keten kan pas echt succesvol zijn als landbouwers er inkijk in krijgen. Wie zijn de mogelijke afnemers, verwerkers, voedingsbedrijven? Maar ook: wat zijn de trends in productontwikkeling en gevoeligheden bij de consument? 

Dankzij onze dinner hack leerden diverse spelers in de keten elkaar op informele manier kennen, en door hun krachten en kennis te bundelen ontwikkelden ze drie mogelijke ketens op basis van gele erwt en veldboon. Een populair idee was dat van de hybride hamburger die behalve vlees ook gele erwt en/of veldboon bevat. Een concept dat inspeelt op de vraag van een groeiende groep consumenten die er bewust voor kiest om minder vlees te eten.

Voor de dinner hack gingen we op bezoek bij Protealis. CEO Benjamin Laga leidde ons rond op hun selectievelden met soja, gele erwt en veldboon.

Eiwitshift interessant voor landbouwers en voedingsbedrijven

Verschillende spelers in de keten kunnen profiteren van de transitie naar een eetpatroon met meer eiwitten van plantaardige oorsprong. Landbouwers die eiwitrijke gewassen opnemen in hun rotatieschema, merken bijvoorbeeld dat:

  • bodem en biodiversiteit verbeteren
  • ze minder (grond)water verbruiken
  • eiwitrijke gewassen stikstof binden 
  • er opportuniteiten zijn voor carbon farming

Maar ook voedingsbedrijven zijn naar deze grondstoffen op zoek, ze willen ermee tegemoetkomen aan de stijgende vraag van de consument naar meer en meer duurzaam voedingspatroon, inclusief meer vleesvervangers en ondersteuning van de lokale economie. 

Er is dan ook heel wat steun voor de uitbouw van eiwitrijke gewassen. Boerenbond en Universiteit Gent onderzoeken samen regionale waardeketens voor bijvoorbeeld veldboon of lupine, met hulp van onder andere het Europese H2020-project CROPDIVA. De Vlaamse overheid ondersteunt projecten zoals Peapact, dat een lokale keten ontwikkelt voor gele erwt, of Een boon voor Leuven, dat gele erwt, veldboon en lupine centraal plaatst.

Kort samengevat, als verschillende schakels de handen in elkaar slaan is alles mogelijk. Wil je aan de slag met lokale grondstoffen voor je product? Neem contact op en we verbinden je met onze partners!