Jury Eiwitchamp 2023 | Next Food Chain
 

Jury Eiwitchamp 2023

De jury bestaat uit: ​
 

Sven Verstraeten - Manager Bedrijven en Organisaties, vdk bank

Na een lange carrière in de bankenwereld bij Citi en ING, stapte Sven Verstraeten over naar vdk bank in 2017. Hier is hij actief als Manager Bedrijven en Organisaties. Start-ups kunnen van hem kritische vragen verwachten over hun business plan. 

Vdk bank profileert zich als de duurzame, ethische bank met persoonlijk advies voor een fair rendement en dat sinds 1926. De afdeling Bedrijven en Organisaties ondersteunt ondernemingen, de overheid, maatschappelijke instellingen en non-profitorganisaties.” vdk bank beheerde in 2022 4,26 miljard euro op spaarrekeningen en andere producten. Meer info op: https://www.vdk.be/nl 

Veerle Carlier - Venture Coach & Lead for Food Industrie, Colruyt Group

Na een opleiding als industrieel ingenieur ging Veerle Carlier bij Siemens aan de slag. Na enkele jaren lonkte de voedingssector en sinds 2010 is ze aan de slag bij Colruyt Group. In haar huidige functie ondersteunt ze participaties van Colruyt Group en stimuleert ze de interne creatie van ideeën rond nieuwe zakelijke opportuniteiten. Wie weet ligt één van de start-ups binnenkort bij hen op de schappen? 

“Colruyt Group is een Belgisch familiebedrijf dat over drie generaties is uitgegroeid tot een retailgroep met meer dan 33.000 medewerkers, actief in drie landen. En toch heeft de groep nog altijd de troeven van een familiebedrijf, zoals passie, expertise, eenvoud en efficiëntie. We willen duurzaam groeien, met respect voor gezondheid, samenleving, dierenwelzijn en milieu.” Colruyt Group is actief rond de eiwittransitie, onder andere via verschillende engagementen binnen de green deal eiwitshift voor hun consignes Bio-Planet en Colruyt Laagste Prijzen. Meer info op: https://www.colruytgroup.com/nl 

Catherine Breyssens - Programma Manager Business Creation & Events, EIT Food

Catherine vervulde in haar carrière rollen binnen marketing, communication, project en event management bij een brede waaier aan bedrijven. Sinds 2020 is ze aan de slag bij EIT Food waar ze duurzame voeding mee op de kaart zet en talrijke start-ups ondersteunt. 

EIT Food omschrijft zichzelf als de grootste en meest dynamische gemeenschap rond voedselinnovatie ter wereld. “We creëren verbindingen in het hele voedselsysteem die nieuwe ideeën en innovaties stimuleren om verandering te bewerkstelligen: tussen startups en corporates; tussen foodondernemers en investeerders; tussen consumenten en industrie; tussen onderzoek en actie; tussen ideeën en realiteit; tussen heden en toekomst.” Meer info op: https://www.eitfood.eu/ 

Tobias Leenaert - Co-Founder ProVeg International

Tobias Leenaert (1973) is auteur van het boek Naar een Vegan Wereld, dat oorspronkelijk in het Engels werd gepubliceerd als How to Create a Vegan World en ondertussen in elf talen verscheen. Tobias is  mede-oprichter van Proveg International en stond in België mee aan de wieg van EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief), dat vandaag Proveg Belgium is.  Hij geeft lezingen rond alles wat te maken heeft met de transitie naar plantaardige voeding. Tobias realiseerde zich al rond zijn twaalfde dat hij eigenlijk vegetariër wou zijn, maar had er een tiental jaar voor nodig om het effectief ook te worden. Het vlees was zwak. Nu spreekt hij voor bedrijven, algemeen publiek, organisaties, overheden en activisten. Tobias werd in 2010 geselecteerd als een Ashoka fellow. Wanneer hij niet met vegetarische issues bezig is, schrijft of leest hij, kookt of eet hij, of zit hij in de zetel voor een tv-serie samen met twee honden, een steeds wisselend aantal katten, en zijn vriendin.

Meer info op: https://www.tobiasleenaert.be/ 

Frederik Matthijs - Directeur Trividend, Bestuur Bond Beter Leefmilieu

Na een carrière bij onder andere vdk bank, stad Gent en het Museum voor Schone Kunsten, werd Frederik Matthijs in 2022 directeur bij Trividend. Daarnaast is hij actief bij talrijke organisaties, waaronder als bestuurslid bij Bond Beter Leefmilieu en voorzitter bij Uilenspel vzw. 

Trividend financiert en ondersteunt impactgerichte en sociale ondernemers: met geld, advies en expertise vanuit hun netwerk. Ze investeren in early-stage ondernemingen via achtergestelde leningen, converteerbare leningen en participaties. Ze focussen op ondernemingen uit de sociale economie, de circulaire economie en ondernemers die de samenleving verbinden. Ze faciliteren het contact met andere impact- en sociale investeerders tijdens de kapitaalronde. Meer info op: https://www.trividend.be

Lore Knaepen - Innovatie Manager, Flanders’ FOOD

Nadat Lore in 2016 afstudeerde aan de KU Leuven als bio-ingenieur levensmiddelentechnologie bleef ze nog drie jaar verbonden aan de universiteit. Ze deed er onderzoek naar de functionaliteit van plantaardige proteïnen en hun potentieel als zuivelvervanger. Sinds 2019 versterkt ze als innovatiemanager het Flanders’ FOOD team. Tot haar takenpakket behoren projecten en samenwerkingen die vallen onder het programma ‘New and Shifting Resources’, waaronder veel projecten gelinkt aan de eiwitshift.

Flanders’ FOOD is het innovatieplatform voor de Vlaamse agrovoedingsindustrie. Samen met hun leden – bedrijven, onderzoeksinstellingen, verenigingen en federaties – vormen ze de speerpuntcluster agrifood, het netwerk voor innovatie in de agrovoedingsindustrie.  Ze ondersteunen voedingsbedrijven in het initiëren, uitdenken en implementeren van innovaties in voedingsproducten, productiesystemen en nieuwe business concepten. Een hele kluif! Samenwerken zit in hun DNA en met behulp van de juiste partners en onderzoeksinstellingen bezorgen ze bedrijven waardevolle informatie en/of financiering om innovaties te doen slagen. 

Meer info op: https://www.flandersfood.com/nl 

 

 

De EiwitChamp en het Eiwitfestival worden georganiseerd door Next Food Chain en Mosquito In The Room. Het Eiwitfestival kadert in het gunningsdossier Boon voor A, een relanceproject met steun van het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse Overheid. Daarnaast ontvangt dit project steun van hoofdsponsor vdk bank, Bio Planet, Solucious en EIT FOOD.